رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 264842

بازگشت ناطق به سیاست/ راز گشایی از استعفای شیخ/صدایی برای دفاع از یار دیرین

ساعت24-روزهای گذشته در تاریخ سیاسی ایران روزهایی به یاد ماندنی خواهد بود. انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری در حالی برگزار شد که در نهایت به همایشی بزرگ از حضور مردم برای بر کرسی نشاندن رییس جمهور دلخواه‌شان تبدیل شد.

ناطق نوري
style="text-align:justify">
شایعه کاندیداتوری، شایعه استعفا شایعه عزل، شایعه ریاست بر مجمع، شایعه توصیه به کاندیداها و هزار و یک شایعه دیگر. علی‌اکبر بازگشت ناطق به سیاست/ راز گشایی از استعفای شیخ/صدایی برای دفاع از یار دیرین ناطق‌نوری در تمام این سال‌ها همه این شایعه‌ها را رد کرده است. از همان دوم خرداد ٧٦ که برای رقیبش پیام تبریک فرستاد دیگر سودای قدرت را در سر نداشت. سال ٨٤ نگران از آینده کشور از هاشمی خواست کاندیدا شود، درخواستش کمی دیر اجابت شد و او در این مدت سایر کاندیداهای اصولگرا را ساماندهی کرده بود. اما وقتی اصولگرایان در سال ٨٤ به کار تشکیلاتی «نه» گفتند و حاضر به حمایت کاندیدای اصلی اصولگرایان یعنی «علی لاریجانی» نشدند رخت کار حزبی را هم از تن درآورد و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری ماند.

هر بار از او خواستند کاندیدا شود، رد کرد. هر وقت خواستند که کار تشکیلاتی کند «نه» گفت اما سکوت نکرد. شیخ نور در همه این سال‌ها هر وقت که حادثه سیاسی در کشور رخ داده موضع گرفته است. مواضعش گاهی از هر فرد دیگری تند و تیزتر بوده است. با وجود کناره‌گیری‌اش از نقش‌آفرینی در حوادث سیاسی اما نامش همیشه بوده است. حمایت‌های اخیرش از حسن روحانی در انتخابات نشان داد که او هنوز نگران است. درست دو روز پیش از انتخابات بود که شایعه عزل او از ریاست دفتر بازرسی مقام معظم رهبری پیچید اما خودش در توضیحی کوتاه عنوان کرده بود که استعفایی از چندین ماه پیش از این سمت ارایه داده بوده است. حالا او در روزهایی که حسن روحانی با رای بالای مردم در جایگاه ریاست‌جمهوری تثبیت شده است در کنار همه توصیه‌هایی که برای دولت جدید دارد از علت کناره‌گیری‌اش از سمتی که سال‌ها داشته است، می‌گوید. دلیلی که ویژگی اصلی سیاست ورزی او بوده است. ناطق‌نوری می‌گوید کنار رفته است چرا که نمی‌توانسته در برابر حوادث سیاسی بی‌تفاوت باشد و مسوولیتی که او داشته نیاز به بی‌طرفی داشته است. او صراحتا گفته است که: «بنده شخصا خواه‌ناخواه وجهه سیاسی دارم و نمی‌توانم در برابر وقایع و حوادث سیاسی کشور، چه به لحاظ تکلیف شرعی و چه از نظر وظیفه ملی و انقلابی، بی‌تفاوت باشم. از طرف دیگر به هر حال این یک واقعیت است که تعارض حقیقی بین فعالیت سیاسی افراد در موقعیت‌های انتسابی به رهبری و حفظ جایگاه دفتر ایشان وجود دارد که علی‌القاعده باید مبرای از گرایشات متداول سیاسی باشد.»

به روحانی تبریک می‌گویم

به گزارش شفقنا، او درباره ارزیابی خود از انتخابات اخیر و نتیجه آن گفت: بنده به نوبه خود و از صمیم قلب، این حضور پرشور و این عزم و اراده کم نظیر برای مشارکت در تعیین سرنوشت را که منجر به این انتخاب هوشمندانه گردید، به مردم آگاه ایران و همچنین به رهبری معظم انقلاب و رییس‌جمهور منتخب؛ جناب آقای دکتر روحانی تبریک می‌گویم. حقیقتا مردم ما، هم در داخل و هم خارج از کشور بار دیگر و در شرایطی بسیار دشوار ثابت کردند از یک درک جامع و هوشمندی کم نظیر بهره‌مند هستند و در هر جای جهان که باشندو دل‌شان برای وطن و سرزمین کهن ایران می‌تپد. ناطق‌نوری یادآور شد: در واقع این انتخابات نمادی بود از پایداری ملت ایران در دفاع از استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی و نیز حرکتی بود برای تثبیت عقل گرایی، عمق نگری و نفی بی‌اخلاقی. معنای دیگر این حرکت با ارزش، این است که ملت ایران دغدغه‌هایی از جنس فرهنگ، اخلاق و صداقت دارند و شما مشابه چنین رفتار عاقلانه‌ای را حتی در ممالک پیشرفته دنیا، کمتر مشاهده می‌کنید. او ادامه داد: آرزو می‌کنم دولت جدید به پشتوانه این رای معنا دار، در راستای انتظارات مردم اعم از موافقین و مخالفین، مصمم‌تر از گذشته، بتواند در جهت اعتلای آرمان‌های جامعه اسلامی، عزت کشور، سعادت این مردم شایسته و بهبود شرایط معیشتی آنان، کوشا و موفق باشد. همچنین امیدوارم از این پس؛ همدلی و رفاقت بین نیروهای دلسوز نظام برای ساختن کشوری آباد، جای رقابت‌ها و اختلافات را بگیرد.

توصیه‌های ناطق به دولت

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که فکر می‌کنید اولویت کارهای دولت در دوره جدید، حول چه محورهایی باید باشد، گفت: ایجاد وفاق و همدلی بین نیروهای سیاسی وابسته و دلبسته به انقلاب و اعتقاد به اینکه کشور به توان همه نیروها و سلایق در این دوران حساس نیاز دارد، باید سر لوحه حرکت‌های دولت قرار بگیرد. به نظر من دولت باید در جذب نیروهای کارآمد و چابک‌تر از قبل، تلاش کند. او ادامه داد: در حوزه اقتصاد، به‌طور قطع باید برای خروج از رکود، جذب سرمایه‌گذاری در بخش‌های گوناگون و ایجاد رونق اقتصادی، همت بیشتری بگمارد. همچنین در مورد حفظ و تعمیق آرامش و ثبات در فضای کسب و کار برنامه‌ریزی کند و نیز ضمن حفظ کرامت مردم، فرآیندهای مربوط به ایجاد کار، تولید و کارآفرینی را تسهیل نموده و در واقع ابزارهای لازم را در اختیار آنان قرار دهد یعنی به‌جای دادن ماهی به مردم، اجازه و امکان ماهیگیری را برای آنان فراهم کند. ناطق‌نوری تاکید کرد: در مورد برخورد با فساد اداری به خصوص نوع سازمان یافته آن، بایستی یک برنامه‌ریزی جامع صورت پذیرد. نکته دیگری که به نظرم درخور توجه هست، اینکه باید نسبت به خدمات و کارهای انجام شده توسط دولت اطلاع‌رسانی عمومی بیشتری صورت گیرد که انجام آن موجب دلگرمی مردم خواهد بود. به‌طور کلی باید نسبت به اعتماد با ارزش این ملت وفادار، پاسخ شایسته‌ای داده شود و لحظه‌ای را برای خدمت به آنان و توسعه کشور از دست ندهند.

نمی توانم بی‌تفاوت باشم

به نوشته شرق، ناطق‌نوری اما پاسخ به علت کناره‌گیری‌اش از ریاست بازرسی دفتر رهبر انقلاب را در بخش پایانی اظهاراتش گنجانده و در مورد آن گفته است: «بنده افتخار این را داشته‌ام که از همان روزهای نخستین رهبری معظم له و در طول ۲۸ سال، مورد اعتماد ایشان و در خدمت‌شان باشم و همین‌طور در خدمت مردم بی‌پناهی که رهبری نظام را آخرین ملجاء و پناه خود می‌یافتند. در طول این مدتِ قریب به سه دهه به لطف خدای متعال و به شهادت آمار و همچنین اظهار خرسندی‌های رهبری معظم انقلاب، کارنامه دفتر بازرسی، کارنامه درخشانی است. ناطق‌نوری گفت: اما در ارتباط با موضوع کناره‌گیری بنده از این مسوولیت، باید عرض کنم به هر صورت بنده شخصا خواه‌ناخواه وجهه سیاسی دارم و نمی‌توانم در برابر وقایع و حوادث سیاسی کشور، چه به لحاظ تکلیف شرعی و چه از نظر وظیفه ملی و انقلابی، بی‌تفاوت باشم. از طرف دیگر به هر حال این یک واقعیت است که تعارض حقیقی بین فعالیت سیاسی افراد در موقعیت‌های انتسابی به رهبری و حفظ جایگاه دفتر ایشان وجود دارد که علی‌القاعده می‌بایست مبرای از گرایشات متداول سیاسی باشد، فلذا این طبیعی بود که این تصمیم را بگیرم که هم نسبت به تحولات جامعه بی‌تفاوت نباشم و با دست بازتر بتوانم حرکت کنم و هم اینطور نباشد که رفتارهای سیاسی فردی چون بنده، موجبات القای شبهه جانب‌داری دفتر مقام معظم رهبری از گروهی خاص را در اذهان فراهم کند.» او خاطرنشان کرد: به هر تقدیر بنده کما فی السابق سرباز انقلاب و در خدمت رهبری معظم خواهم بود. امیدوارم این انقلاب که میراث با ارزش امام خمینی(ره) و حاصل تلاش‌ها و فداکاری‌های بی‌دریغ و بی‌شمار این ملت بزرگ است با هدایت و درایت رهبری فرزانه انقلاب آن، به سر منزل مقصود برسد.

واکاوی چهار دهه کارنامه اجرایی و مدیریتی علی اکبر ناطق نوری

روزنامه قانون نیز نوشت: فارغ از نتیجه ریاست جمهوری هفته گذشته یک نام دیگر نیز داشت که درصدر اخبار قرار گرفته بود. علی اکبر ناطق نوری را شاید بتوان پرحاشیه ترین سیاست‌مدار ایران درهفته ای که گذشت دانست. اگر انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نام حسن روحانی و ابراهیم رئیسی را به مهم ترین نام های روزهای گذشته تبدیل کرد اما ناطق نوری با انتشار دو خبر، گوی سبقت را ربود. چهارشنبه شب، در حالی که کمتر از 48 ساعت تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده بود خبری فضای مجازی کشور را درنوردید.

تنها یک روز پس از پیروزی حسن روحانی باردیگر نام«شیخ نور» بود که در رسانه های مجازی دست به دست می شد.این بار خبر از انتصاب وی حکایت داشت. در حالی که حدود 96 ساعت از خبر استعفای ناطق نوری می گذشت گفته شد که وی به سمت ریاست بر «مجمع تشخیص مصلحت نظام» رفته است. مجمعی که پس از فوت آیت ا... هاشمی رفسنجانی با ریاست موقت آیت ا... موحدی کرمانی تشکیل جلسه می دهد.

در روزهای گذشته فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری اما این دو خبر مهم قبل و بعد از روزهای انتخابات تقریبا بسیاری را به واکنش واداشت و نام علی اکبر ناطق نوری را بر سر زبان ها انداخت. «علی اکبر جمشیدی» یا «علی اکبر ناطق نوری» همیشه این قدر دور از رسانه ها نبوده است که نامش با شایعه خبر انتصابش ناگهان وی را به صدر اخبار بازگرداند.شاید نخستین تصویر به یادماندنی از وی را باید تصویر مردی تنومند دانست که به هنگام سخنرانی امام(س)در روزدوازدهم فروردین کنار آقای مفتح درجایگاه ایستاده بود.همان مردی که جمعیت پرشماری را که به چهره سخنران خیره شده بودند هدایت می کرد.

مردی از مازندران

ناطق نوری، زاده ۱۴ مهر ۱۳۲۳ درنور است.اودر دوره‌های اول،سوم،چهارم و پنجم نماینده ودوره‌های چهارم وپنجم رییس مجلس شورای اسلامی بوده است. ناطق نوری نمایندگی امام(س)دروزارت جهادسازندگی وهمچنین وزیر کشور در دولت اول از ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۴نیز بوده است.اواکنون نیزعضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی است.ناطق نوری دارای ۸ فرزنداست که ۲ پسر به نام‌های مصطفی ناطق‌نوری و مجتبی ناطق‌نوری معروف‌ترین آن‌ها هستند.همچنین اوداماد سید هاشم رسولی محلاتی، مولف است. برادرش احمد ناطق نوری نماینده نور و محمودآباد در هفت دوره مجلس شورای اسلامی است که از سوی جمهوری اسلامی «پدر مجلس شورای اسلامی»، نام گرفته و همچنین رییس فدراسیون بوکس از بدو تشکیل تا کنون است. عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی و سید محمدعلی شهیدی محلاتی، معاون رییس جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران دولت یازدهم، باجناق‌های وی هستند.

ناطق نوری ، برای سال ها یار نزدیک امام(س) بود و به مبارزه علیه حکومت پهلوی می پرداخت.او عضو کمیته استقبال از امام در 12 بهمن 57 بود و تلاش داشت در میان اهالی سیاست جایی بازکند.علی اکبر ناطق نوری در خرداد 1360 به طرح عدم کفایت سیاسی بنی صدر برای ادامه ریاست جمهوری رای موافق داد و کمی بعدتر از آن با تشکیل دولت تازه وی از مجلس راهی وزارت کشور شد تا این باردر کسوت وزارت به فعالیت‌های سیاسی اش ادامه دهد.

در انتخابات دوره دوم مجلس شورای اسلامی، ناطق‌نوری، وزیر کشور بود. در این انتخابات که ۱۵۸۶ نفر آمادگی خود را برای کاندیداتوری اعلام کردند، صلاحیت ۱۲۷۵ نفر از داوطلبان توسط هیات‌های اجرایی و شورای نگهبان تایید شد.

دوران وزارت کشور برای ناطق نوری اما دوران پرفراز و نشیبی بود. آبان ماه سال 62 وی که در آن روزگار وزیر کشور بود در مجلس اول استیضاح شد. طرح استیضاح ناطق نوری در ۱۵ آبان ۱۳۶۲ کلید خورد و در نهایت در روز 17 آبان، این استیضاح با رای مجدد مجلس به وی به اتمام رسید.

مرحوم آیت ا... هاشمی رفسنجانی که در آن سال‌ها رییس مجلس بود در نشست مجلس یکی از حامیان ناطق نوری بود که در دفاع از وی نطقی مفصل انجام داد.هاشمی در کتاب خاطرات خود در روز 17آبان 62 می نویسد:«تمام‌ وقت‌ مجلس‌ را بقیه‌ استیضاح‌ آقای‌ ناطق‌ [نوری‌] گرفت‌. ایشان‌ خوب‌ دفاع‌کرد و من‌ هم‌ از ایشان‌ دفاع‌ کردم‌. از مجموع‌ 231 نماینده‌، 146 رای‌ موافق‌ و 72 رای‌ مخالف‌ و13 رای‌ ممتنع‌ آورد و رای‌ اعتماد گرفت‌؛ خوشحال‌ شدیم‌. خیلی‌ خسته‌ شده‌ بودم‌. ظهر با کسی‌ملاقات‌ نکردم».ناطق نوری اما در دولت چهارم جمهوری اسلامی ایران دیگر ردای وزارت کشور را برتن نداشت و این بار او که به جناح راست کشور تعلق داشت جایش را به محتشمی پور از جناح چپ کشور می دهد.

ریاست بر مجلس

ناطق نوری در انتخابات چهارمین دوره مجلس شورای اسلامی که در ۲۱ فروردین ۱۳۷۱ برگزار شدراهی مجلس شد و در تاریخ ۷ خرداد ۱۳۷۱ اولین جلسه برگزار شدوعلی اکبر ناطق نوری ریاست مجلس را به دست گرفت. نکته مورد توجه اکنون این مساله است که یکی از نواب رییس در مجلس آن روز، حسن روحانی رییس جمهور امروز ایران است.

ناطق نوری برای دو دوره چهارم و پنجم ریاست مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت تا خرداد 1376 رسید.

رقیب شریف

خرداد پرحادثه گویا خیلی پیش از آنکه برای ما شاید آغاز شود برای ناطق نوری خود را به رخ کشیده بود. در انتخابات ریاست جمهوری 1376ناطق نوری نامزد جناح راست،رییس دولت اصلاحات نامزد جناح چپ،آقایان سیدرضا زوارهای ومحمدریشهری به عنوان نامزدهای مستقل وارد عرصه انتخابات شدند.در این انتخابات جناح راست ساز وکاری تکنیکی برای حمایت از نامزد خود نداشت امابیشتر گروه هاازناطق نوری حمایت واورانامزد خود معرفی کردند.محمدرضاباهنر درباره وضعیت جناح راست در ایام آن انتخابات می گوید:«احتمال شکست آقای ناطق بسیار پایین و نزدیک به صفر بود.سال 74 که انتخابات مجلس پنجم برگزار شد،همه اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری 76 روی آقای ناطق نوری تفاهم کردندوهیچ رقیبی برای ایشان وجود نداشت.با وجود همه پیش بینی ها و وحدت اصولگرایان بر کاندیدای واحد، نامزد جناح رقیب توانست پیروز انتخابات شود».

شکست ناطق نوری نه فقط برای خود وی که بیش از همه برای جناح همراه وی عجیب بود. همان گونه که باهنر هم گفته بود ، اصلا تصوری از شکست و آن هم چنان سنگین وجود نداشت.

پیام تبریک زودهنگام به رقیب برنده

ناطق نوری بعدها در گفت و گویی در همین رابطه به ماجرای شکست در انتخابات 2 خرداد اشاره می‌کند و در رابطه با تبریک زودهنگامش می‌گوید:«علت اینکه بلافاصله ودرشرایطی که هنوزشمارش آرا تمام نشده بود من آن پیام را دادم این بود که احساس کردم کشور ملتهب است و طرفداران و دوستداران ما ناراحت هستندو آن نتیجه رای‌گیری، یک حادثه غیرمترقبه برای آن‌ها به حساب می‌آمد. من فکر کردم کشور در آن مقطع نیاز به آرامش دارد و من باید آبی روی این آتشی که در درون طرفداران هست بریزم. وقتش هم‌ همان موقع بود. ۴۸ ساعت بعد معلوم نبود چه حادثه‌ای در کشور رخ بدهد. وقتی من این تبریک را گفتم طبیعتا یک آرامشی در کشور ایجاد شد.شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید روز یک‌شنبه پس از انتخابات که به مجلس رفتم، همه منتظر بودند که ببیند مجلس را چطور اداره می‌کنم. بالاخره رییس مجلسی بودم که در انتخابات شکست خورده بودم.برای برخی سوالات این بود که بنده چطور می‌خواهم با این مساله برخورد بکنم؟خب! بنده هم بسیار شاداب وسرحال به مجلس وارد شده و در نطق خودم از حضور مردم تشکر کردم و به برادر گرامی تبریک گفتم و بعد هم اعلام کردم تا دیروز رقابت بود و از امروز رفاقت است. این عبارتی بود که برای نخستین بار من به کار بردم و طول دوره‌ای که از آن هنگام در مجلس بودم یعنی بیش از دو سال بعد از دوم خرداد، در اوج همکاری و همدلی با دولت گذشت. همین الان هم که صحبت کنید، همه جا ایشان اشاره کرده که نحوه برخورد مجلس پنجم و فلانی با من و دولتم فراموش‌نشدنی است و همیشه که لایحه می‌دادم خاطر جمع بودم که فلانی آن را دریافت می‌کند.خب ببینید این چقدر برای کشور و نظام مفید می‌توانست باشد که بود».

ناطق نوری آن روز پیش از همه به رقیب تبریک گفت چون به گمان خود باید قبل از همه، یارانش را که به برد وی اعتماد داشتند آرام می کرد و برای او که در آن زمان آرامش کشور از هر چیزی اهمیت بیشتری داشت این پیام تبریک خود پیروزی محسوب می شد.

آن پیام تبریک زودهنگام شاید حالا که می بینیم رقیب بازنده به جای تبریک گفتن به هر دست آویزی برای نشان دادن تخلف هایی که خود آنان را صحیح می داند چنگ می زند بیشتر از قبل دارای اهمیت می شود.شاید باید دو دهه از آن تبریک تاریخی می گذشت تا ارزش های تبریک از سوی مردی که کشور و مصالحش را بالاتر از هر رقابتی می داند بهتر و بیشتر دیده شود.رقیبی که دو دهه قبل به سرعت و برای آرام کردن فضای انتخابات و کشور به رقیبش تبریک می گوید و حال، رقیبی دیگر بعد از همه بداخلاقی‌های انتخاباتی ، به جای تبریک بهانه های واهی می‌گیرد.روزگاری باید می گذشت تا روشن شود چرا کار آن روز ناطق نوری شایسته قدردانی است.

تولدی تازه

ناطق نوری پس از دوم خردادگویادوباره متولد شده بود.او بدون تردیدهمان قدر که رقیب سرسختی برای رییس دولت اصلاحات بود،رقیب شریفی نیز محسوب می شد.تبریک زودهنگام وی و پذیرش شکست آن هم پیش از آنکه حتی اعلام آرا نهایی شود و همکاری‌ای که سعی کرد در تمام دو ریاست بر مجلس آن را در دستور کارش قرار دهد.

هرچند وی بعدها از آنچه پیش آمده بود گله هایی داشت.بخشی از این گله ها آن بود که همواره سعی می کرد از دولت آقای هاشمی دفاع کند و این دفاع باعث شده بود که در نهایت از نگاه جامعه و مردم که حال پس از گذشت حدود یک دهه از پایان جنگ به دنبال تغییرات و اصلاحات بودند وی حامل همان روش و منش هاشمی در اداره کشور باشد و خود وی این موضوع را یکی از اعوامل شکستش می داند.این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سال 76 در ادامه گفته بود:«مساله دیگر این بود که وقتی من از سیاست‌های اقتصادی دولت و شخص ایشان دفاع کردم، می گفتند:ناطق که شق القمری نمی کند و تحولی در کشور ایجاد نمی‌شود؛ او هم راه رفسنجانی را ادامه می‌دهد».

در نهایت با همه این گله ها ناطق نوری در روزهای سخت هاشمی شاید یکی از نزدیک ترین ها به وی بود.

دوری از مجلس و دولت

علی اکبر ناطق نوری اما پس از پایان مجلس پنجم دیگر کاندیدای مجلس نشد.شاید او بهتر و قبل از همه صدای پای تغییر را می شنیدپس تصمیم گرفت به عنوان چشم آگاه، تغییرات را رصد کند.این انقلابی قدیمی حال، دوگانه ای را به تماشا نشسته بودکه حتی گاه خود وی را نیز به عقب می راند.

اتفاقات عجیب سال 88

اتفاقات سال 88 نشان دادکه این مرد روزهای سخت سیاست شایدبه خوبی توانسته است شرایط را درک کند.محموداحمدی نژاد که در سال 1384 موفق شده بود بر جایگاه ریاست دولت تکیه بزند،درمیانه مناظره با رئیس مجلس ششم در حالی از ناطق نوری نام برد که تلاش داشت همچون دیگر رفتار افراطی‌اش به وی و پسرانش اتهاماتی وارد کند. اتهاماتی که البته رییس مجلس ششم را با خود به همراه داشت. یادآوری این موضوع که احمدی‌نژاد برای شهردار تهران شدن با مشکلاتی مواجه بود که اگر نبود توصیه علی اکبرناطق نوری وی اساسا نمی توانست آن زمان شهردار تهران شود.رییس مجلس ششم در مناظره خود با احمدی‌نژاد ضمن دفاع ازناطق‌نوری او را عامل اصلی شهرداری احمدی‌نژاد دانست و گفت که آقای ناطق طی تماس تلفنی با آقای یونسی وزیروقت اطلاعات ضمن ابراز ناراحتی از ردصلاحیت احمدی‌نژادخواستار تاییداحمدی‌نژاد شده که بعدازسفارش ناطق‌نوری این کار صورت پذیرفته‌است.

حمله احمدی نژاد به مردی که او را سیاست‌مدار کرد

بعد از آن نیز چندین خبرگزاری دیگر از نقش ناطق‌نوری در مطرح شدن نام احمدی‌نژاد پرده برداشتند.محمدرضا باهنرنیز درمصاحبه‌ای گفت:«احمدی‌نژاددر ستادانتخاباتی آقای ناطق‌نوری در سال ۱۳۷۶ معاون من بود.»همچنین علی عسگری معاون پارلمانی مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگویی گفت: ناطق،احمدی‌نژاد را سیاست‌مدار کرد.بازی سیاست اما مسیر عجیبی را طی می کرد. سیاستمداری که روزگاری در کسوت ریاست مجلس و زمانی که مورد انتقاد دوستان و همفکرانش در جناح راست قرار گرفته بود در پاسخ به آنان گفته بود:«شما اگر تذکر آیین نامه ای بخواهید و من جلوی تان را بگیرم منجر به تحلیل سیاسی نمی شود. اگر نگذارم فلان عضو از اقلیت تذکر دهد منجر به تقلیل سیاسی و تنش می شود و چرا این کار را بکنم؟»،حال از تریبون رسانه ملی مورد حمله واقع می شد و زمان پاسخگویی نداشت. اما به نظر می رسید ناطق نوری رسم صبر کردن را نیز به خوبی بلد است.و جالب این که ناطق‌نوری در سال ۱۳۸۷ از سوی سعید حجاریان گزینه‌ای مناسب برای ریاست دولت دهم معرفی شده بود وحجاریان احتمال پیروزی ناطق‌نوری بر احمدی‌نژاد را زیاد دانسته بود و شاید دلیل حمله احمدی‌نژاد به وی همین تحلیل بود. حمله ای که با عدم دفاع یاران قدیمی از ناطق نوری،دلخوری و سکوت بیشتر وی را به همراه داشت.

خرداد 92 و مقام ساز

اما دست تقدیرهنوز بازی های دیگری در آستین داشت.تنهادوسال لازم بود از مناظره های سال 88 بگذرد و مشخص شود که نزدیکان و برخی وزرای احمدی نژاد، خود تا چه اندازه در اختلاس هاو مفاسد اقتصادی دخیل هستند. در خرداد سال 92 ناطق نوری یکی از چهار ضلعی بود که نقشی حساس در پیروزی حسن روحانی ایفا کرد.

مرحوم آیت ا.. هاشمی رفسنجانی در مصاحبه‌ای گفته بود نظر من برای انتخابات یازدهم آقای ناطق‌نوری بود اما ایشان نپذیرفت ودکتر حسن روحانی را پیشنهادکردوسپس من به همراه ایشان تصمیم گرفتیم به طور مشترک به دکتر روحانی پیشنهاد کاندیداتوری بدهیم. بی شک نقش علی‌اکبر ناطق‌نوری در رسیدن حسن روحانی به مقام ریاست‌جمهوری بی بدیل است.

پس ازاین سخنان مرحوم هاشی رفسنجانی بود که نقش ناطق نوری در اعلام کاندیداتوری و در نهایت پیروزی حسن روحانی روشن تر شد. او سعی می کرد همواره در پشت صحنه بماند.مردی که سابقه سال ها کار اجرایی داشت و دو دوره مجلس را اداره کرده بود شاید بهتر از هر کسی می دانست که مردی که روزگاری معاون وی در اداره مجلس بوده است در آن شرایط حساس می تواند بهترین گزینه برای عبور کشور از شرایط حساس پیش رو باشد.

انگلیسی ها اصطلاحی دارند که در فارسی از آن به عنوان «مقام ساز» یاد می شود.این لقب به کسانی داده می شود که ارزش ها و توانایی های دیگران را به خوبی درک می کنند و به نظر می رسد ، علی اکبر ناطق نوری برای حسن روحانی چنین نقشی را بازی کرده بود.

صدایی رسا برای دفاع از یار دیرین

ناطق نوری اما سال گذشته یک بار دیگر مهر سکوت از لبانش گشود و برای یار از دست رفته اش در تمام سال های انقلاب و جنگ و بعدها، سنگ تمام گذاشت. او که راوی صدیق احوال هاشمی رفسنجانی شده بود ، در مراسم هفتم درگذشت یار امام، راهی مرقد مطهر امام شد تا از هاشمی سخن بگوید.او در بخشی از سخنانش با اشاره به آزارها یی که به هاشمی وارد شده بود گفت : «اگر الان در همه شبکه های تلویزیون هم از هاشمی تجلیل شود، فایده ای ندارد».این جمله شاید بخشی از گله های بزرگی بود که یار نزدیک هاشمی، از آزارها و تهمت‌ها و سختی هایی داشت که به مرحوم آیت ا... هاشمی رفسنجانی وارد شده بود.

انتخابات 96 وبازی بزرگ سیاست

شاید پس از فوت ناگوار آیت ا... بسیاری با چشم های نگران چشم به راه آینده دوخته بودند اما حال و بعد از گذشت حدود 5 ماه نقش ناطق نوری را شاید بتوان بهتر در انتخابات 96 درک کرد. موضوع استعفای ناطق نوری که در ایام انتخابات و زیر آوار خبرهای مربوط به نامزدها گم شد شاید بتواند بهتر نشان از نقش حساس وی داشته باشد.

ناطق که عقیده داشته است بیت رهبری و دفتر مقام معظم نباید درگیر مناسبات انتخاباتی شود، برای حمایت تام و تمام از روحانی استعفا می‌دهدتا به کمک معاون قدیم خود در مجلس برود. او در گفت وگوی دیرو ز خود با شفقنا می گوید :« نمی خواستم به تحولات جامعه بی تفاوت باشم». شاید ناطق نوری بهتر از همه می دانست که نبود هاشمی رفسنجانی برای روحانی چقدر می تواند سخت باشد و دیگر عجیب نبود که دومین نامی که روحانی پس از پیروزی در انتخابات از او یاد و تشکر می کند ، حجت الاسلام علی اکبر ناطق نوری باشد.

ناطق نوری چه در کسوت وزارت و چه بعدها که رییس مجلس بود و چه در مقام رقیب نشان داده است که مسیر انصاف را می پیماید. کارنامه وی، هم شامل عملکرد اجرایی است و هم نشان از بی طرفی وی و تلاش برای حفظ وحدت دارد.تبریک وی به رقیب، حال پس از این سال ها نشان از مصلحت شناسی وی دارد و باید منتظر ماند و دید ، در حالی که از دو شایعه مربوط به وی، اولی خبری شد که درست بود و دومی هنوز تایید نشده است، دست تقدیر در غیاب هاشمی ، این یار قدیمی هاشمی رفسنجانی را به کدام سو خواهد برد.

افتاب

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها