رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 282644

دانش ژنتیک و ریشه کن کردن بیماری های وراثتی

نخستین دستکاری ژنتیکی جنین انسان در آمریکا انجام شد

ساعت 24-برای اولین بار در آمریکا، دانشمندان موفق شدند ژن‌های جنین انسان را ویرایش کنند. این دستاورد گامی بحث‌انگیز در مسیر تولد نوزادانی بدون بیماری‌های وراثتی خواهد بود.به گزارش مجله رویو وابسته به موسسه فناوری ماساچوست MIT، اولین مرکزی که این خبر را منتشر کرد، این آزمایش یک گام علمی است. تا به حال دانشمندان اجازه نداشتند جنین انسانی را بیش از چند روز پرورش دهند وهمچنین اجازه نداشتند این جنین‌ها را به رحم انتقال دهند.مقامات دانشگاه علم و سلامت ارگن اعلام کردند که آزمایش‌های مربوطه در آن دانشگاه انجام شده و گفتند نتایج آن به زودی در یک ژورنال منتشر می‌شود. ظاهرا آزمایش‌هایی از این نوع، برای اولین بار در آمریکا انجام می‌شود و پیشتر چنین آزمایش‌هایی در چین انجام می‌شده ‌است. هنوز روشن نیست که دراین سری آزمایش‌ها چند جنین تولید و دستکاری ژنتیکی شده‌اند. گزارش‌ها حاکی از آن است که در این سلسله آزمایش‌ها، دانشمندان ارگن از تکنیکی به نامCRISPR استفاده کرده‌اند، که به پژوهشگر امکان می‌دهد دی ان آ DNA مشخصی را برای تغییر و جایگزین کردن انتخاب کند.

2
این روش مثل قیچی‌های مولکولی عمل می‌کند که می‌توانند دی ان آ را قطع و کپی کنند .
این تکنیک بسیار دقیق‌تراز دیگر روش‌های ژن‌درمانی است که در آنها نمی‌شد تضمین کرد تغییرات مورد نظر پژوهشگر دقیقا اعمال شوند. در دستکاری ژنتیکی، که به نام "ژرم لاین" شناخته می‌شود؛ تغییرات اعمال‌شده دائمی هستند وبه نسل بعدی منتقل می‌شوند.

مخاطرات آزمایش‌های ژنتیکی بر جنین
استفاده از این روش نویدبخش پایان دادن به انتقال بیماری‌های ژنتیکی از والدین به نوزادان است، اما نگرانی‌هایی نیز به‌همراه دارد و آن هم امکان به‌وجود آمدن "نوزادان طراحی‌شده" است؛ چشم اندازی که سازمان‌های مذهبی، جامعه مدنی و شرکت‌های زیست فناوری به‌شدت با آن مخالفت می‌کنند.دکتر اریک توپول، مدیرمؤسسه تحقیقات اسکریپس که از بزرگترین و معتبرترین موسسات تحقیقاتی خصوصی آمریکا در کالیفرنیاست، می‌گوید: «دستکاری ژنتیکی جنین یک دانش غیرقابل توقف و اجتناب‌ناپذیر است و این یافته اخیر بیشتر ثابت می‌کند که این دانش عملی است».این محقق برجسته عرصه ژنتیک همچنین معتقد است: «برای رسیدن به درمان واقعی بیماری‌های مختلف در انسان، باید چنین آزمایش‌هایی روی جنین انجام شود.» او می افزاید: «اگر این کار در این کشور انجام شود، راه برای کشورهای دیگر هم باز خواهد شد»
اولین مجوز اصلاح ژنتیکی جنین در بریتانیا
کتی نیاکان، متخصص در پژوهش سلول‌های بنیادین، اولین محقق در بریتانیا است که اجازه یافته برای تحقیقات پزشکی خود در بافت ژنتیک جنین انسان دست‌کاری کند. او امیدوار است با تحقیقات خود از میزان سقط‌ جنین ناخواسته بکاهد.این اتفاق در بهمن 1395 رخ داد و بریتانیا اولین مجوز رسمی را برای اصلاح ژنتیکی جنین انسان صادر کرد.در بیانیه‌ای که از سوی کمیته "لقاح و رویان‌شناسی انسان" در بریتانیا منتشر شد، با تایید خبر اعلام شد که دکتر کتی نیاکان، متخصص در سلول‌های بنیادین، مجوزی به دست آورد تا در تحقیقات آزمایشگاهی خود، ژنتیک جنین را اصلاح کند و تغییر دهد.دکتر کتی نیاکان اعلام کرده است جنینی که با لقاح مصنوعی و دست‌کاری ژنتیکی شکل خواهد گرفت، تبدیل به نوزاد نخواهد شد.بنا به قوانین این کمیته، جنین‌هایی که با دست‌کاری ژنتیکی شکل می‌گیرند باید ظرف ۱۴ روز از بین برده شوند و تنها می‌توان به قصد پیشبرد تحقیقات پزشکی چنین جنینی را به شکل موقت به وجود آورد.این محقق اعلام کرد جنین‌هایی که برای انجام اصلاح ژنتیکی استفاده می‌شوند، از لقاح مصنوعی والدینی شکل گرفته است که قبول کردند برای انجام تحقیقات پزشکی از تخمک و اسپرم آن‌ها استفاده شود.در محافل علمی و پزشکی و نهادهای تصمیم‌گیرنده در بریتانیا، ماه‌ها بر سر موافقت با اصلاح ژنتیکی بحث و جدل جریان داشت. این پژوهش حساس با پرسش‌ها و ابهام‌های بسیاری از نظر موازین اخلاقی و اصول حرفه‌ای‌ همراه بوده است.بسیاری از نهادهای علمی نیز دست‌کاری در ژنتیک جنین را "عبور از خط قرمزها" در علم می‌دانند و با آن موافق نیستند. "انستیتوی ملی بهداشت" در آمریکا از نهادهای مهمی است که با این امر مخالف است و به هیچ پروژه‌ی تحقیقاتی با قصد اصلاح در ژنتیک بودجه‌ای اختصاص نمی‌دهد.پارلمان بریتانیا در سال گذشته میلادی نیز بعد از مدت‌ها بحث و جدل به طرح جنجالی قانونی شدن لقاح مصنوعی با استفاده از تخمک دو مادر و یک پدر، رای مثبت داد.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها