رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 284153

بانک های چینی مشکلات ایران و ایرانیان را بیشتر می کنند

گمانه زنی درباره رفتار رازآلود چینی ها با اقتصاد ایران

ساعت 24-درحالی که بازیگردانان اقتصادی چین شامل بازرگانان و صنعتگران ومدیران دستگاههای دولتی اقتصادی در چین درحرف با ایرانیها مهربان هستند اما پس از برجام و احساس تهدید از سوی اقتصادکشورهایی مثل آلمان و فرانسه از ااروپا و کره جنوبی و ژاپن از آسیا مناسبات با ایرانی ها را به مدار سختگیری هدایت کرده است. موضوع بستن حساب‌های ایرانیان در سه بانک چینی به یکی از اخبار مهم اقتصادی تبدیل شده است.

32
در این رابطه "پول‌شویی" و "حبس‌کردن" دارایی‌های ایران نیز مطرح می‌شود.آخرین خبر در باره بستن حساب‌های ایرانیان در بانک‌های چینی را ایسنا منتشر کرد. این خبرگزاری به نقل از "یک مقام مسئول در اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین" گزارش داد: «طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر بسته شدن حساب ایرانیان در چند بانک چینی منتشر شد. بر این اساس اعلام شد که چین حساب‌های ایرانیان در بانک‌های ABC و ICBC و MERCHENT را مسدود کرده است و طی اطلاعاتی که از کارآفرین‌ها به دست رسیده، چین در اقدامی بی‌سابقه یک به یک در حال مسدود کردن حساب‌های ایرانیان است».ایسنا به نقل از مقام آگاه نوشته است که حساب بانکی توریست‌ها و دانشجویان ایرانی در چین که بدون مجوز کار حساب شخصی باز می‌کنند و به تجارت می‌پردازند «و ارقام درشت در حساب‌هایشان گردش دارد» بسته می‌شود.این موضوع در یک برنامه تلویزیونی ایران به نام "پایش" مطرح شده و از بینندگان خواسته شده که اگر در این زمینه تجربیاتی دارند، با گردانندگان برنامه در میان بگذارند. گفته شد که چند ببینده تماس گرفته و تایید کرده‌اند که بانک‌های چینی حساب‌های شخصی آنها را بسته‌اند.
چرا چین چنین می کند
رفتاررازگونه چینی ها چندلیل را به ذهن متبادر می کند. نخستین دلیل این است که تحلیل رهبران سیاسی و اقتصادی از آینده بازارهای ایران روشن نیست و چشم انداز خوبی به دلیل تشدید دور تازه تحریم ها ایران ترسیم نمی کند. این گمانه زنی به دلیل اقدامهای سخت گیرانه بانکهای چینی تقویت شده است. یک دلیل دیگر این است که نگهدارندگان منابع مالی ایران می خواهند با نوعی فساد پنهان و به بهانه های سیاسی در پس دان پول ایرانیان درنگ می کنند. دلیل دیگر نیز این است که چین نمی خواهد دربازی آمریکایی ها بیفتد و ترجیح می دهد دادوستد صدها میلیارد دلاری خود را با آمریکا به خطر بیندازد.
بلوکه‌کردن پول‌های ایران
تاکنون رسانه‌های ایران از موضوع "حبس دارایی" ایران در چین و مشکلاتی که دولت چین برای صادرکنندگان فراورده‌های پتروشیمی ایران ایجاد می‌کند گزارش داده بودند.برخی در این رابطه حتی احتمال دادند که چین محصولات پتروشیمی ایران را تحریم کرده است.حمید حسینی، عضو هیئت‌مدیره اتحادیه صادرکنندگان فراورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران از نخستین کسانی بود که به طور جامع در رابطه با بلوکه شدن پول‌های صادرکنندگان فراورده‌های پتروشیمی کشورش در چین سخن گفت. او در خرداد ماه (ماه مه) سال جاری تاکید کرد که این اقدام ربطی به تحریم‌های آمریکا علیه ایران ندارد بلکه به دلیل تغییر نظام بانکی این کشور و تأکید بر مقیدبودن آن به قوانین پول‌شویی صورت گرفته است.حسینی در پاسخ به یک خبرنگار که پرسید، چرا فعالان اقتصادی ایرانی با وجود رفع تحریم‌ها، هنوز هم در چین از هویت غیرایرانی بهره می‌گیرند، گفت: «بانک‌های چینی حاضر نیستند به ایران پول حواله کنند و ال‌سی باز کنند. بنابراین فعالان ایرانی هنوز هم مجبور هستند به روش قدیمی خود عمل کنند و از شرکت‌هایی در هنگ‌کنگ و سنگاپور برای حواله پولی در معاملات با چین بهره بگیرند. اکنون که نظام بانکی چین، جلوی این اقدام را هم گرفته و اعتقاد دارد اگر جنسی وارد چین می‌شود، باید همه اسناد اطلاعاتی آن با هم همخوانی داشته باشد، این فعالان دچار مشکل شده‌اند و مجبور شده‌اند کالای خود را در کشور همسایه دپو کنند.»مهدی شریفی نیک ‌نفس، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی نیز "اختلال در پرداخت پول ناشی از صادرات محصولات پتروشیمی" در چین را تایید اما تاکید کرد که دارای‌های ایران در چین بلوکه نشده است.به گفته شریفی نیک نفس، یکی دیگر از مشکلات صادرکنندگان ایرانی این است که بانک های چینی هنوز بانک‌های ایرانی را از فهرست بانک‌ها و شرکت‌های دارای ریسک خارج نکرده‌اند. برای حل این مشکل، علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی کابینه یازدهم چند بار با مسئولان چینی مذاکره کرده است.مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی اظهار داشت که حدود ۴۰ درصد از کل محصولات پتروشیمی و ۶۰ تا ۷۰ درصد از صادرات مواد پلیمری ایران به چین صادر می‌شود.
شعب بانک‌های چینی در ایران
در حالی که برخی از مسئولان اقتصادی جمهوری اسلامی از بی‌اعتمادی چینی‌ها به بانک‌های ایرانی انتقاد می‌کنند، برخی دیگر خبر از تمایل چین به همکاری مشترک بانکی و استقرار شعب ‌بانک‌های معتبر چینی در ایران سخن می‌گویند.خبرگزاری ایسنا روز ۱۴ مرداد گزارش داد که ولی‌الله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران با سفیر چین در تهران مذاکره کرده و یکی از موضوعات مورد بحث گشایش دفاتر بانک‌های چینی در ایران بوده است.ایسنا نوشت: «از دیگر مذاکرات ایران و چین در حوزه بانکی می‌توان به توافقاتی که در پکن با اگزیم بانک چین انجام شد، اشاره کرد که موضوع افتتاح حساب مشترک مورد بررسی قرار گرفته بود.»اگزیم بانک که ویژه صادرات و واردات چین است، از بزرگ‌ترین بانک‌های این کشور به شمار می‌رود که با بیش از یک‌هزار بانک تراز اول جهان در ارتباط است و یکی از عظیم‌ترین شبکه‌های کارگزاری مالی و بانکی بین‌المللی را در اختیار دارد.پیش‌تر نیز مجیدرضا حریری، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین گفته بود که ۴ بانک بزرگ چین در حال توسعه روابط خود با ایران هستند و بانک ICBC تقاضای ایجاد شعبه در ایران را کرده است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها