رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 326461

مقاومت جامعه جهانی در مقابل ترامپ چقدر است؟

ساعت24 - با فرا رسیدن ۲۰ ژانویه، یک ‌سال از آغاز به کار دونالد ترامپ، به‌عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا می‌گذرد؛ یک‌ سال پر از اتفاقات متعدد که در آن شاهد نوعی چرخش عظیم در سیاست خارجی آمریکا بودیم.

ترامپ
div style="text-align:justify">
محمدمهدی مظاهری . استاد دانشگاه در روزنامه شرق نوشت: با فرا رسیدن ٢٠ ژانویه، یک ‌‌سال از آغاز به کار دونالد ترامپ، به‌عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا می‌گذرد؛ یک‌ سال پر از اتفاقات متعدد که در آن شاهد نوعی چرخش عظیم در سیاست خارجی آمریکا بودیم.
زمانی که دونالد ترامپ در بین شگفتی و ناباوری مردم و سران جهان، گوی سبقت را از هیلاری کلینتون ربود و به قدرت رسید، برخی از تحلیلگران ابراز امیدواری کردند که او نیز مانند بسیاری از رؤسای‌جمهور دیگر، با خارج‌شدن از فضای رقابت‌های انتخاباتی و قرارگرفتن در جایگاه قانونی یک رئیس‌جمهور، الزامات آن را درک کند و درصدد تحقق شعارهای انتخاباتی هنجارشکن و ضدهمکاری‌جویانه خود نباشد؛ تحلیلی که درست از آب درنیامد و به عملیاتی‌شدن تحلیل‌های رقیب انجامید.
دونالد ترامپ بعد از نشستن بر کرسی ریاست‌جمهوری و در یک ‌سال اخیر، عزم خود را جزم کرد تا تک‌تک شعارهای انتخاباتی‌اش را محقق کند؛ هر‌چند این رویکرد به ذائقه اکثریت مردم و رسانه‌های آمریکا و نیز افکار عمومی و سران جهان خوش نیاید. یکی از شعارهای مهم ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری «اول آمریکا» بود. او همچنین قول داده بود که چهره سیاسی آمریکا را عوض ‌کند، قدرت را به «مردم» بازگرداند و با جلوگیری از سیل ورود مهاجران، وضعیت اشتغال مردم آمریکا را بهبود ببخشد؛ اما ١٢ ماه بعد از ریاست‌جمهوری، او چه دستاوردی داشته است؟
در عرصه داخلی او در همین یک سال گذشته دو فرمان مهاجرتی صادر کرد که شرایط اخذ ویزا را برای شهروندان بسیاری از کشورها، به‌ویژه کشورهای اسلامی دشوارتر یا حتی ناممکن کرده است. با‌این‌وجود او که زمانی ادعا کرده بود میزان بی‌کاری واقعی در آمریکا بیش از ۴۰ درصد است، حالا با همان آماری رو‌به‌روست که زمانی آن را رد کرده بود. پیش‌بینی‌های اولیه اقتصادی در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ، مانند وضعیت دوران اوباما بوده است. از سوی دیگر طرح بیمه درمانی اوباما و تغییر آن یکی دیگر از آزمون‌های عملکرد ترامپ در قبال وعده‌های کارزار انتخاباتی‌اش بود.
طرح بیمه خدمات درمانی باراک اوباما ٢٠ میلیون آمریکایی را که هیچ نوع بیمه درمانی نداشتند، تحت پوشش قرار داد اما این طرح با مشکل افزایش حق بیمه روبه‌رو شد و ترامپ گفته بود که بلافاصله آن را لغو و یک طرح جدید را جایگزین آن خواهد کرد.مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت شکننده‌ای طرح لغو بیمه درمانی دوران باراک اوباما و جایگزینی آن با یک بیمه درمانی جدید را تصویب کرد؛ اما طرح بیمه جدید، در سنای آمریکا با تردیدهایی از سوی نمایندگان دو حزب روبه‌رو شد و به‌این‌ترتیب آینده این طرح همچنان مبهم است.در کنار اشتغال و بیمه‌ای که هنوز محقق نشده، مردم آمریکا همواره به وجهه و اعتبار کشورشان در عرصه بین‌المللی می‌بالیدند که البته در یک‌سال گذشته، این «اعتبار» قربانی اصلی سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های دونالد ترامپ بوده است. ترامپ با اتخاذ سیاست یک‌جانبه‌گرایی و تک‌روی در عرصه بین‌المللی که در مواردی مانند خروج از پیمان اقلیمی پاریس، خروج از یونسکو و تلاش برای نابود‌کردن توافق بین‌المللی هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران(برجام)، نمود یافته، صدای اعتراض سران کشورها و افکار عمومی جهانی را درآورده و آمریکا را در نوعی تنهایی استراتژیک و انزوا قرار داده است.
در واقع، ترامپ در همین یک‌سال آغاز کار خود، آمریکا را در عرصه بین‌المللی به کشوری عهدشکن و بی‌توجه به حقوق و هنجارهای بین‌المللی تبدیل کرده که دیگر مورد احترام کشورهای جهان نیست؛ طرح‌های جانبدارانه‌اش در شورای امنیت با تمسخر و مخالفت کشورهای عضو مواجه می‌شود و سفر رئیس‌جمهورش به کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا که سال‌ها هم‌پیمان استراتژیک آمریکا به حساب می‌آمد، نیز به دلیل مخالفت مردم این کشورها، بارها به تعویق می‌افتد.
بنابراین بیراه نیست که بگوییم میزان محبوبیت و حمایت از ترامپ حتی در میان رأی‌دهندگان اصلی‏اش از جمله سفیدپوستان بدون تحصیلات دانشگاهی و آمریکایی‌های روستایی نیز رو به کاهش بوده و در میان رؤسای‌جمهور دهه‌های اخیر آمریکا نیز کمترین‌ است. بر اساس آمار مؤسسه گالوپ، میزان محبوبیت ترامپ پس از ١٢ ماه به ۳۹ درصد کاهش پیدا کرده و این در حالی است که باراک اوباما (٥٠درصد)، بیل کلینتون (٥٤درصد) جورج دبلیو بوش (٨٣درصد) در رتبه‌های بالاتر از او بودند.بنابراین شاید بتوان گفت دستاورد یک‌ساله رئیس‌جمهور آمریکا احیای نوعی جدال قدیمی در عرصه مناسبات بین‌المللی بوده است؛ جدال بین دو نگرش و فرهنگ که در یک سوی آن رویکرد منفعت‌طلبی، سودجویی یک‌جانبه و پشت‌پازدن به همه تعهدات برای تأمین منافع حداکثری شخصی قرار دارد و در سوی دیگر آن فرهنگ تعامل، نوع‌دوستی، همکاری بین‌المللی، وفای به عهد و توجه به میراث مشترک بشریت!
جامعه جهانی تاکنون و به‌ویژه در قضیه برجام نشان داده است که به‌راحتی در برابر حاکمیت ترامپیسم خودمحورانه تسلیم نمی‌شود و اجازه نمی‌دهد دستاوردهای جهانی به‌واسطه امیال قدرت‌طلبانه یک فرد نابود شود اما باید منتظر ماند و دید ترامپ در سه سال دیگر پیش‌روی خود تا چه حد برای نابودی فرهنگ تعامل‌گرا و همکاری‌جویانه تلاش می‌کند و مقاومت جامعه جهانی در مقابل او چه اندازه خواهد بود!
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها