رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 357387

بانک مرکزی گزارش بازیگران را بدهد

حال «نیما» چطور است؟

ساعت24-بانک مرکزی ایران تحت فشار سیاسی فوق‌العاده‌ای از سوی کابینه دوازدهم و همچنین منتقدان دولت قرار داشت. نرخ ارز به ویژه دلار با سرعت به سوی بالا می‌رفت و ترس و بیم تولیدکنندگان را در پیله‌ای از احتیاط برده بود، صادرکنندگان خرسند از افزایش قیمت نرخ ارز بودند و واردکنندگان نیز معترض.

خبر6

از 4 بازیگر اصلی سامانه نیما یعنی بانک مرکزی، صادرکنندگان، واردکنندگان و واسطه‌ها تنها صادرکنندگان بودند که به طور مستقیم از صعود دلار رضایت داشتند. ناگهان و بر اساس یک تصمیم سیاسی که گفته می‌شود شخص رییس‌جمهور آن را به کابینه آورده و تصویب کرده است، نرخ هر دلار به عنوان ارز شاخص 42 هزار ریال تعیین شد.

اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور به هر دلیل ماموریت پیدا کرد داستان ارز را به نقطه امن برساند و شهروندان را از بیم و ترس دور کند. یکی از کارهایی که در این مدت انجام شد تاسیس و راه‌اندازی سامانه نیما است. در این سامانه بانک مرکزی به عنوان نهادی که باید درباره مصارف و منابع ارزی ایران پیش‌بینی کارشناسانه داشته باشد تا بر اساس گمانه‌زنی‌ها راه برای نرخ تعادل تبدیل دلار به پول ایران را سامان دهد باز شود. بانک مرکزی باید دامنه نرخ ارز و آزادی عمل این نرخ را نیز تعیین کند و اولویت‌ها و سقف مصارف ارزی را تشخیص دهد.

صادرکنندگان به مثابه یکی دیگر از بازیگران سامانه نیما شامل دو عنصر دولت صادرکنندگان غیردولتی هستند که باید ارز خود را در این سامانه عرضه کنند. واردکنندگان نیز از این سامانه نیاز ارزی خود را برای مصارفی مثل کالاهای اساسی، کالای سرمایه‌ای و مواد واسطه‌ای و نیازهای کوچک و مسافرتی از این سامانه طلب می‌کنند. در روزهای تازه سپری شده پس از تاسیس «نیما» معلوم شده است دست‌کم صادرکنندگان حال و روز خوشی ندارند و شماری از افراد نامدار و اصناف و رشته‌های گوناگون خواستار خروج از شمول این سامانه شده و می‌خواهند بازار ثانویه ارز تاسیس شود. باتوجه به اینکه این بازیگران سهم بالایی در منافع حاصل از افزایش نرخ ارز دارند، به نظر می‌رسد حفره‌هایی در سامانه نیما ایجاد شده و یا خواهد شد. تاسیس بازار ثانویه ارز از خواست این بازیگران است که با پشتیبانی برخی رسانه‌ها و نهادهای پژوهشی در دستور کار جدی مطالعاتی است. واسطه‌ها شامل صرافی‌ها و بانک‌ها سرنوشت ناهمسازی دارند. صرافی‌ها از بازار رسمی خرید و فروش دور شده و بسته به عرضه و تقاضای غیررسمی فعالیت دارند. بانک‌ها اما محل رجوع شماری از مصرف‌کنندگان ارز شده است که بیشتر واردکنندگان بزرگ و یا مسافران و بیماران و... است. به نظر می‌رسد حالا و پس از سپری شدن نزدیک به 40 روز از تاسیس و راه‌اندازی «نیما» باید پرسید «نیما» حالش چطور است؟

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها